Saturday, 17 October 2009

Silicon Valley in Antwerpen!

België als logistiek centrum…

De lange wapper zou de snelst inzetbare manier zijn om de files op te lossen en goed zijn voor de ontwikkeling van de haven, dus goed voor de economie. Dat rijmt mooi met de ambitie om van België een logistiek centrum te maken, al zou dat de grote troef zijn van ons land. (Vlaanderen in Actie, getekend door de CD&V, remember?)

Maar is dat wel zo? Is ‘logistiek’ voor de Belgische burgerbevolking het meest leefbaar, voor werknemers het meest werkzeker, en voor jonge ondernemers met gezonde ambitie de meest rooskleurige toekomst?

Als logistiek onze grootste troef zou zijn, vind ik dat geen groot compliment.

Ik vind het zelfs een weinig ambitieus project voor een bevolking waar doorgaans een hoog opleidingsniveau op te meten is, waar veel mensen twee tot drie talen spreken, waar veel universiteiten zijn, en die gekend is voor haar harde werkijver.

Silicon Valley in Antwerpen!

Heeft er ooit iemand het rekensommetje gemaakt of België, Vlaanderen of Antwerpen (kies gerust zelf) per vierkante kilometer economisch het meest gebaat is bij havenuitbreiding en een grotere doorstroomcapaciteit voor vrachtvervoer, of bij het verder doorontwikkelen van echte groeisektoren zoals bijvoorbeeld de kenniseconomie, clean tech, de creatieve sector, …

Met alle respect. De Antwerpse haven doet het economisch niet bepaald goed. Ook voor de crisis wist het nooit op haar maximumcapaciteit te draaien. Deurganckdokken enzo, daar hebben weinig mensen ooit echt het belang van begrepen.

Stel dat we al die open bedrijventerreinen in het noorden van Antwerpen nu eens aanwenden om nieuwe sektoren zoals kennis-, creatieve en clean techbedrijven optimaal de kans te geven? Stel dat we met het machtige havengebied terug aansluiting vinden bij de stad (met de ontwikkelinge van den Dam en het eilandje zit dat al aardig in de goeie richting).

Mensen zouden dicht bij hun werk kunnen wonen, en met een krant en een bakje koffie over rails of zelfs over het water naar hun werk kunnen. Sillicon Valley aan de Schelde. Kantoor met zicht op water. En een job waar je trots op kan zijn, en werk voor mensen met ambitie.

Enkele uren verwijderd van Londen, Parijs, Keulen, Amsterdam en Brussel. Dichtbij alle grote universiteiten en business centra van Europa.

De brug onder de grond stemmen

Morgen zou een burgerbeweging een project van de betonlobby en een kringetje conservatief politiek establishment onder de grond kunnen stemmen. Woonde ik nog in Antwerpen, ik had er graag aan bijgedragen.

Wat kan je vandaag doen om te voorkomen dat een gezonde stadsontwikkeling letterlijk wordt doorgesneden? Vandaag zet de BAM een callcenter op om 1000'den Antwerpenaren te bellen om te overtuigen ja te stemmen. Doe niet hetzelfde. Als iedereen 10 mensen belt om te overtuigen nee te stemmen, en die bellen ook 10 mensen, dan houdt het nee-kamp stand.

Btw. je bent geen nee-kamp. Je bent een ja-kamp.


2 comments:

  1. Akkoord met je nee stem maar niet met je argument. De lange wapper is een veredelde viaduct die de hele omgeving errond onleefbaar maakt. Eerst een tunnel onder het water en dan een brug over het land. Je moet belg zijn om het te bedenken. Dus nee stemmen op het project is evident.

    Maar een mooie brug over de schelde of een tunnel onder de schelde en onder het land zou ik ja op stemmen. Want kenniseconomie of niet, niemand staat graag in de file.

    ReplyDelete
  2. Heb je enig idee hoeveel beton er in Sillicon Valley ligt?

    ReplyDelete