Sunday 21 December 2008

A small green thing to do: opt-out of the Yellow Pages



If you read this blogpost, you probably have permanent access to the internet.
And the good news is, you can lower your 2009 carbon footprint, in one minute. you're just one click away.
If you agree with me that a yearly 2,5 kilo Yellow Pages book on your doorstep is very irritating and completely useless and irrelevant, just opt-out of the Yellow Pages here:


If you live in another country then Belgium, find a way to opt-out. It can make a big difference.

Just some facts and figures:
  • Yes, yellow pages are printed on recycled paper that is not bleached with chlorine (thank you)
  • For a small country as Belgium, it takes 5625 tons of paper to spill into a useless product. The production of this amount of paper alone brings 2.953.125 kilo's of CO2 in the environment.
  • 2.250.000 packs are distributed to each and every doorstep. Don't have a clue how much emissions this logistic operation ads, but it must be something tremendous.
  • If you opt-out of the Yellow Pages list, you safe 5 kilo of CO2 (for the production of the paper alone).  If you convince 10 people, you safe 50 kilo
  • If you are looking for anything to buy, consider a visit to www.goudengids.be
Data source: www.envirodesk.com

Happy new year!




5 comments:

  1. Ring, ring, ring!!!! Wake up boy. Je weet niet eens waar je mee bezig bent! Al eens even nagedacht wat al die recalmefolders die elke week in je brievenbus vallen per jaar kosten??????? Dat is een beduidend hoger bedrag hoor. De telefoongidsen worden immers al gedrukt op gerecycleerd papier en bovendien worden er ook nog eens bossen speciaal aangeplant.
    De helft van de mensen hebben niet eens internet dus die zijn nog steeds aangewezen op de telefoongids. Jij bent zeker geen kleine zelfstandige die ook voor "Jefke van achter den hoek" wil werken en zijn centjes wil verdienen???? Zonder telefoonboek zouden er vele mensen werkeloos worden en dan heb ik het niet alleen over de mensen die bij de gouden gids werken.
    Je zou je beter bezighouden met dingen die er echt toe doen. B.v. wat dacht je van de overbevissing? Als we zo verder blijven doen zijn over 25 jaar alle zeeën leeg. En wat dacht je van alle plastieken flessen? In Nederland worden die allemaal herbruikt en hier wordt alles maar weggeflikkerd. Er zijn nog genoeg zaken waar je beter van zou wakker liggen maar omdat 1 van onze politiekers er zijn stokpaardje van heeft gemaakt springt iedereen maar mee op die knol. Nou veel succes als je met onze politiekers in zee moet gaan, die brengen er immers veel van terecht...

    ReplyDelete
  2. Dag Stefaan,
    Ik vind het een goed initiatief. Ik heb op mijn brievenbus een 'geen reclame'-sticker kleven, heb mijn auto weggedaan, gebruik fiets en openbaar vervoer,eet vegetarisch wat ook al een goede zaak is voor het milieu,enz.....maar aan de telefoonboeken had ik nog niet gedacht, gek eigenlijk. :-)
    Veel succes verder met je initiatieven en prettige feestdagen.

    ReplyDelete
  3. Klopt van die plastiek en vissen, alleen is er niet meteen een kleine actie die je als individu kan ondernemen na het lezen van een blog. behalve misschien "geen vis eten", of "geen flessen kopen"

    Als het tegenargument is dat "de helft van de mensen geen internet heeft", kan je wel helemaal de helft van de oplage "gouden gidsen" schrappen (voor de mensen die wel internet hebben)

    Maar daar is het business model van GG uiteraard te ouwbollig, want hun advertentieprijs is allicht recht evenredig met hun oplage, terwijl er inmiddels al lang een ander model is (findability/ top-of-page)

    Zo zie ik het... En mijn bedrage daarin is mensen (internetters) attent maken op 't feit dat ze bij machte zijn om irrelevante energieverspilling op de dorpel te vermijden

    ReplyDelete
  4. Ik had me een jaar geleden ingeschreven via de 1207 site om geen papieren telefoongidsen meer te ontvangen.
    Vandaag ligt het knalgele zakje toch voor mijn deur.
    Ik wil dit helemaal niet meer.
    Wat kan er volgens juliie aan gedaan worden?

    ReplyDelete
  5. Goed dat deze papierverkwisting eens onder de aandacht gebracht wordt. Ik heb mijn gouden gids per post aan Truvo, de uitgever, teruggestuurd. Als het niet zover was geweest had ik hem op hun stoep gedumpt. Meer mensen zouden dit moeten doen ipv ze gewoon in de papierbak te gooien, dan zouden ze bij Truvo deze waanzin misschien eens stoppen.

    ReplyDelete